Het verhaal van de Bijleszusters

Gepubliceerd op 15 maart 2022 om 12:09

Bijzonder eigenlijk. Ieder mens is volledig uniek, maar dat geldt ook voor carrières. Paden die je neemt qua werk, baan, opleiding, omscholing. Geen enkel traject is hetzelfde. Op die manier kan je werk en de manier waarop je dat uitvoert, veel over jou als persoon zeggen. 

Ik hou van wat ik doe. Toen ik net begon met studeren, ruilde ik mijn supermarktbaantje in voor een baan als freelance bijlesgever. Ik wilde, nu ik ging studeren, iets 'intellectuelers' naast mijn studie doen. Het werd het begin van een succesvol bedrijf.

In het begin gaf ik bijles via een bureau. Aanvragen werden aan mij voorgelegd, en ik ging dan aan huis lesgeven bij de betreffende leerling, waarvoor ik eind van de maand uitbetaald kreeg. Eerst had ik één leerling per week. Dit werden er al snel twee, drie, op een gegeven moment zes. Met de jaren groeide dit naar een maximum van vijftien leerlingen in de week. 

Maar eerst werd het december 2018. Mijn jongere zusje ging studeren, en wilde ook bijles gaan geven. Toen ontstond het idee: Bijleszusters:

Het ondernemende hebben wij allemaal van mijn vader geërfd. Hij kende de juiste adresjes voor teksten schrijven, foto's maken en websites bouwen. In diezelfde maand nog stuurden we al voor het eerst facturen naar de ouders van onze leerlingen vanuit onze nieuwe benaming.

We hadden een prachtige en gebruiksvriendelijke website, met raak geschreven en pakkende teksten. Eigen visitekaartjes. Letter heads op onze digitale facturen. Wat waren we trots!

Dit was natuurlijk een droompositie voor freelancers zoals wij. Je geeft wat uurtjes in de week bijles en doet het vanuit je eigen bedrijfje. Mijn zusje en ik hadden beiden tussen de vijf en tien leerlingen. Dit aantal groeide echter al snel heel hard. Mijn andere zusje begon ook met bijlesgeven, zij zat toen in haar laatste jaar op de middelbare school en ging de pabo doen. Ook zij had al snel drie, vier, vijf leerlingen. We moesten voor het eerst aanvragen afwijzen. Het werd tijd voor meer Bijleszusters en -broeders.

Vanaf dat moment hebben we door de jaren heen verschillende extra bijlesgevers freelance contracten mogen aanbieden. Sommigen kwamen en gingen, anderen zijn al jaren bij ons. Op dit moment geef ik les aan twaalf leerlingen, zit mijn ene zusje een jaar in Zwitserland en geeft mijn andere zusje een dag in de week bijles op een middelbare school en besteedt de rest van haar tijd aan haar scriptie. Maar tegelijkertijd hebben we dit schooljaar al ruim dertig kennismakingsgesprekken gevoerd met nieuwe leerlingen, die momenteel door negen externe bijlesgevers binnen ons bedrijf worden geholpen. 

Dit had ik niet gedacht toen ik in september 2017 voor de deur stond bij mijn allereerste bijlesleerling ooit, zenuwachtig voor de eerste bijles die ik ooit zou geven. 

De tijd die ik in het bedrijf stop is nu drie vierde bijlesgeven en één vierde administratieve en praktische bezigheden, zoals factureren en kennismakingen. Het is fantastisch om je eigen bedrijf te runnen! Je bent eigen baas, flexibel, en hebt de vrijheid om het zo mooi en perfect te maken en regelen als je zelf wilt. Natuurlijk betekent het ook dat je eigenlijk nooit klaar bent. Zeker als je erom geeft, zit het haast 24/7 in je hoofd en sta je altijd klaar om een laat mailtje te beantwoorden op de gekste plekken. Maar dat is niet erg; het is jouw creatie, en het is je doel om er goed voor te zorgen. 

De zelfstandigheid, de leerprocessen, de mogelijkheid tot creatief (door)denken en je hersens laten kraken over lastige vragen, nadenken over marketing en vakspecifieke dingen, het zijn allemaal voorbeelden van voordelen en leerpunten die een eigen bedrijf met zich meebrengt. Het hoeft niet groots of meeslepend te zijn, en zelfs niet mega succesvol. Maar hoe fantastisch is het als je je passie kunt omzetten in iets waar andere mensen blij van worden of mee geholpen zijn? 

 

PS. Check zeker even onze website! www.bijleszusters.nl

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.